Bug report #21746

SAGA OpenCV Image Analysis

Added by Nikola Kranjčić 8 months ago. Updated 7 months ago.

Status:Feedback
Priority:Normal
Assignee:-
Category:Processing/SAGA
Affected QGIS version:3.4.6 Regression?:No
Operating System:Windows 10 Easy fix?:No
Pull Request or Patch supplied:No Resolution:
Crashes QGIS or corrupts data:No Copied to github as #:29561

Description

During SAGA Image analysis all of modules based on OpenCV don't work with the same output - Error select a library. I can see that this is the common issue, but couldn't manage to solve it.
I have tried installing QGIS on Windows 7, Windows 10, Ubuntu 18 (64 bit). I have tried it on QGIS 3.0, 3.4 and 3.6 - installed as standalone and via Osgeo - the result is the same.
Is there any way to solve it?

Signature_Sample_Osijek.shp (5.95 KB) Nikola Kranjčić, 2019-04-08 01:35 PM

History

#1 Updated by Giovanni Manghi 8 months ago

  • Status changed from Open to Feedback

Nikola Kranjčić wrote:

During SAGA Image analysis all of modules based on OpenCV don't work with the same output - Error select a library. I

what do you mean with the above?

I made a quick and dirt test, and the tools here seems to work (Ubuntu and qgis 3.6.1).

#2 Updated by Nikola Kranjčić 8 months ago

When trying to perform image classication there is always an error regarding use of right library (openCV functions). Simmilar to this error mentioned - https://issues.qgis.org/issues/19540

What could be the issue, or next steps?

Kind regards,
Nikola Kranjčić

#3 Updated by Giovanni Manghi 8 months ago

Nikola Kranjčić wrote:

When trying to perform image classication there is always an error regarding use of right library (openCV functions). Simmilar to this error mentioned - https://issues.qgis.org/issues/19540

What could be the issue, or next steps?

there are several image classification tools, can you specify one? It also be useful if you can attach a minimal project+data we can use to test.

#4 Updated by Nikola Kranjčić 8 months ago

I am trying some of the machine learning modules, for example, Artificial Neural Network. I am attaching one satellite image via link and one shapefile with test samples in it.
Satellite image: https://drive.google.com/open?id=1W5DJdfs-gYWtlpr9PHn8ep1uGic7WwSz

#5 Updated by Giovanni Manghi 8 months ago

Nikola Kranjčić wrote:

I am trying some of the machine learning modules, for example, Artificial Neural Network. I am attaching one satellite image via link and one shapefile with test samples in it.
Satellite image: https://drive.google.com/open?id=1W5DJdfs-gYWtlpr9PHn8ep1uGic7WwSz

unsure about the results (you din't attached the training areas), but the tool works here.

#6 Updated by Alexander Bruy 7 months ago

Please provide a test data and step-by-step instructions how to reproduce the issue. Also please report which SAGA version do you use.

Also available in: Atom PDF