Bug report #5858

Georeferencer ignores "Use 0 for transparency when needed" switch

Added by Andrew Miller about 8 years ago. Updated over 1 year ago.

Status:Closed
Priority:Normal
Assignee:-
Category:C++ plugins/Georeferencer
Affected QGIS version:1.8.0 Regression?:No
Operating System: Easy fix?:No
Pull Request or Patch supplied:No Resolution:no timely feedback
Crashes QGIS or corrupts data:No Copied to github as #:15323

Description

When I tick the "Use 0 for transparency when needed" and click "Start georeferencing" against an image that is rotated, I end up with a GeoTiff that has 3 bands, and black triangles in each corner. However, if I click "Generate GDAL script" and manually run the generated commands, a 4 band GeoTiff is created, with Band 4 as an alpha layer and the 4 corner triangles marked as transparent.

It seems that Georeferencer is not applying the -dstalpha flag when running gdalwarp (this is the only difference in the generated script when the "Use 0 for transparency when needed" is toggled).

History

#1 Updated by Paolo Cavallini almost 8 years ago

  • Target version set to Version 2.0.0

#2 Updated by Jürgen Fischer about 6 years ago

  • Target version changed from Version 2.0.0 to Future Release - Lower Priority

#3 Updated by Jürgen Fischer about 6 years ago

  • Category changed from C++ Plugins to C++ plugins/Georeferencer

#4 Updated by Giovanni Manghi about 3 years ago

  • Regression? set to No
  • Easy fix? set to No

#5 Updated by Giovanni Manghi over 2 years ago

  • Status changed from Open to Feedback

Please test with a recent QGIS release (2.18 or 3), if the issue/request is still valid change the affected version accordingly, if is fixed/implemented then close the ticket. Thanks!

#6 Updated by Jürgen Fischer over 1 year ago

  • Resolution set to no timely feedback
  • Status changed from Feedback to Closed

Also available in: Atom PDF