Bug report #21463

Unable to display some rasters in canvas

Added by Patrick Dunford over 1 year ago. Updated over 1 year ago.

Status:Feedback
Priority:Normal
Assignee:-
Category:Rasters
Affected QGIS version:3.6.0 Regression?:No
Operating System:Debian 10 Easy fix?:No
Pull Request or Patch supplied:No Resolution:
Crashes QGIS or corrupts data:No Copied to github as #:29280

Description

Since upgrading to Buster there is now a situation where some rasters will not display correctly in the Canvas.

I believe this issue has been previously reported, possibly in 2.18

This only affects customised JPEG raster layers created in Gimp. All known image viewers can view these correctly.

Affecting both 3.4.5 and 3.6 on Buster

Screenshot_2019-03-04_14-55-18.png (860 KB) Patrick Dunford, 2019-03-04 08:02 AM


Related issues

Related to QGIS Application - Bug report #19093: Incorrect colour displayed on rasters Open 2018-06-02

History

#1 Updated by Giovanni Manghi over 1 year ago

  • Category changed from GUI to Rasters
  • Status changed from Open to Feedback
  • Crashes QGIS or corrupts data changed from Yes to No

Please attach sample data.

#3 Updated by Patrick Dunford over 1 year ago

It wss reported previously on Manjaro, reported to the Manjaro bug tracking system

#4 Updated by Patrick Dunford over 1 year ago

Related #19093

#5 Updated by Jürgen Fischer over 1 year ago

#6 Updated by Giovanni Manghi over 1 year ago

  • Status changed from Feedback to Open

#7 Updated by Patrick Dunford over 1 year ago

It appears this issue is caused by dropping support for Progressive JPEGs in the latest version. I've tested with rasters regenerated as non progressive and everything displays properly.

Progressive Jpeg format is part of the Jpeg standard for many years and this situation could affect a lot of other users.

#8 Updated by Giovanni Manghi over 1 year ago

  • Status changed from Open to Feedback

They open fine on 3.6 on Ubuntu. Maybe it depends on the GDAL version?

Also available in: Atom PDF