Bug report #20112

error loading QGIS (3.2 and 3.3 nightly)

Added by Rob Willson over 1 year ago. Updated over 1 year ago.

Status:Closed
Priority:Normal
Assignee:-
Category:Build/Install
Affected QGIS version:3.2.3 Regression?:No
Operating System:Windows 10 Easy fix?:No
Pull Request or Patch supplied:No Resolution:fixed/implemented
Crashes QGIS or corrupts data:No Copied to github as #:27934

Description

after running OSGeo set up this morning to update to the latest nightly build there was an error message generated during the install. After the installation finished I can no longer open QGIS 3.2 or the developmental version. Instead get the attached error message. have tried restarting computer to no avail

2018-10-15 11.31.36.png (302 KB) Rob Willson, 2018-10-15 05:32 PM

2018-10-15 15.25.23.png - post-install script errors (577 KB) Rob Willson, 2018-10-15 09:28 PM

2018-10-15 15.24.png - code execution cannot proceed because Qt5WebKitWidgets.dll was not found (499 KB) Rob Willson, 2018-10-15 09:30 PM

bars.png (15.6 KB) Batsu Yoba, 2018-10-20 12:51 PM

barus.png (18.2 KB) Batsu Yoba, 2018-10-20 12:51 PM

error1.PNG (13.9 KB) Nicolai Mogensen, 2018-10-22 12:53 PM

error2.PNG (6.79 KB) Nicolai Mogensen, 2018-10-22 12:53 PM

setup.log Magnifier (119 KB) Nicolai Mogensen, 2018-10-22 12:53 PM

History

#1 Updated by Rob Willson over 1 year ago

just now (2018-10-15 15:27 EST) I was able to update again through osgeo4w-setup-x86_64. I was able to screen capture the additional error messages (uploaded) that indicate the problem during installation and that presumably prevent QGIS 3.2 from loading

#2 Updated by Giovanni Manghi over 1 year ago

  • Status changed from Open to Feedback
  • Regression? changed from Yes to No
  • Priority changed from High to Normal
  • Crashes QGIS or corrupts data changed from Yes to No

Seen this today too. This should be closed and reported in the osgeo4w bug tracker, I think.

#3 Updated by Antonio Viscomi over 1 year ago

Rob Willson wrote:

just now (2018-10-15 15:27 EST) I was able to update again through osgeo4w-setup-x86_64. I was able to screen capture the additional error messages (uploaded) that indicate the problem during installation and that presumably prevent QGIS 3.2 from loading

Hi Rob,

Yesterday I'd trouble with install on windows 7 from osgeow

Well I find that something wrong QGIS 3.2.3 as QGIS Master
don't start an come out with a Windows error message referred to absence of
qgis.dll…

Well,

I identified that the conflict were with

msvcr110.dll
msvcp110.dll

I've unlocked this two dlls and erased them
Then I've restored them from trash
I've re-run osgeo setup and all works fine

I hope this can help you
Antonio

#4 Updated by Giovanni Manghi over 1 year ago

  • Status changed from Feedback to Closed
  • Resolution set to fixed/implemented

I think that now the installer works as expected, please reopen if necessary.

#5 Updated by Batsu Yoba over 1 year ago

Giovanni Manghi wrote:

I think that now the installer works as expected, please reopen if necessary.

hi, i just uninstalled qgis by deleting the osgeo4w64 folder. then when i try to install it again with osgeo4w setup, i get this error message. can you help me?

#6 Updated by Nicolai Mogensen over 1 year ago

Batsu Yoba wrote:

Giovanni Manghi wrote:

I think that now the installer works as expected, please reopen if necessary.

hi, i just uninstalled qgis by deleting the osgeo4w64 folder. then when i try to install it again with osgeo4w setup, i get this error message. can you help me?

I have the exact same problem as Batsu Yoba.

Attached error messages and full log

#7 Updated by Nicolai Mogensen over 1 year ago

Nicolai Mogensen wrote:

Batsu Yoba wrote:

Giovanni Manghi wrote:

I think that now the installer works as expected, please reopen if necessary.

hi, i just uninstalled qgis by deleting the osgeo4w64 folder. then when i try to install it again with osgeo4w setup, i get this error message. can you help me?

I have the exact same problem as Batsu Yoba.

Attached error messages and full log

For good luck i tried rebooting my PC, delete the folder entirely and try again, and somehow it worked the 2nd time around.

#8 Updated by Alessandro Perego over 1 year ago

I had the same problem (zip.dll not found) after the "Express Desktop Install". Then I installed libzip-bin and libzip-libs with "Advanced Install" and reinstall QGIS Desktop (3.2.3-2) and QGIS Full Desktop (3.0-1). Now QGIS works.

Also available in: Atom PDF