Bug report #186

SPIT - Importing shape files always fails with some shapefiles

Added by michael-dearmas-micotan-com - about 14 years ago. Updated about 11 years ago.

Status:Closed
Priority:Low
Assignee:Gavin Macaulay -
Category:-
Affected QGIS version: Regression?:No
Operating System:All Easy fix?:No
Pull Request or Patch supplied: Resolution:fixed
Crashes QGIS or corrupts data: Copied to github as #:10245

Description

I haven't been able to import Shape files not even once. I always get the error message:

Problem inserting features from file: <filename>

Accomodation.shp - Points of Attraction (1.22 KB) oyama-k-sa-solutions-co-za -, 2006-10-17 05:55 AM

Attraction.shp (1.52 KB) Oyz -, 2006-11-13 11:54 PM

bad_vector.tar.gz - vector not working with SPIT (15 KB) Redmine Admin, 2007-01-03 09:50 AM

good_vector.tar.gz - vector working with SPIT (14.6 KB) Redmine Admin, 2007-01-03 09:51 AM

History

#1 Updated by Gavin Macaulay - about 14 years ago

Does this still happen with the 0.8 preview release? If so, can you attach an example .shp file that you can't import?

#2 Updated by Gavin Macaulay - almost 14 years ago

A duplicate ticket with some more details is #304

#3 Updated by Gavin Macaulay - almost 14 years ago

I've added more information to the 'Problem inserting from file' message, so if you can try the latest version of qgis from svn and let us know what the error message is now, that'd help...

#4 Updated by Gavin Macaulay - almost 14 years ago

It has been noted in the Qgis forum that some of the problems in using spit may be to do with postgis not being installed in the database. Qgis now checks for this when importing shapefiles.

#5 Updated by anonymous - almost 14 years ago

Hey Guys

I have been importing shapefiles into PostGIS using ogr2ogr and shp2pgsql in past 6 months and i works well.
Now I've been trying a user friendly way of importing a shapefile into PostGIS by using SPIT but it fails. I used Quantum 0.7.4 and 0.8.0 preview version but all I get is

Problem inserting feature from file: "shapefile path"

Can you guys help me pls

Thanks

Oyz

#6 Updated by murray-richardson-utoronto-ca - almost 14 years ago

I have the same proble on Windows XP with QGIS version 0.7.4. I can load shapefiles into postgis using shp2psql and display them in qgis. The same shapefiles cannot be loaded using the SPIT plugin.

Has anyone resolved this issue?

Thanks

Murray

#7 Updated by Gavin Macaulay - over 13 years ago

The example files are missing the .shx and .dbf files. Please attache them too. Thanks.

#8 Updated by Redmine Admin over 13 years ago

In fact it fails with some shp, not with others. 2 samples attached. Apparently it depends on some values of the "cat" column missing from the dbf (they are shown as 0 in the good vector, as missing in the bad one)

#9 Updated by anonymous - over 13 years ago

  • Status changed from Open to Closed
  • Resolution set to fixed

Fixed in Release 0.8 branch () and in head ().

#10 Updated by Anonymous about 11 years ago

Milestone Version 0.8.1 deleted

Also available in: Atom PDF