Bug report #18029

Print composer locking up (OSX 10.13.3)

Added by Joe Bullard over 2 years ago. Updated about 2 years ago.

Status:Closed
Priority:High
Assignee:-
Category:Map Composer/Printing
Affected QGIS version:2.18.15 Regression?:No
Operating System:OSX High Sierra 10.13.3 Easy fix?:No
Pull Request or Patch supplied:No Resolution:not reproducable
Crashes QGIS or corrupts data:No Copied to github as #:25925

Description

I'm experiencing issues using print composer in QGIS, I have tried with latest 2.18 build as well as the 2.14 LTR.

The following will typically occur:

Enter print composer, insert map/legend/image etc., shortly after I will lose the ability to manipulate existing objects or add new objects into the map. I have tried saving and reopening but the issue persists.

History

#1 Updated by Joe Bullard over 2 years ago

Joe Bullard wrote:

I'm experiencing issues using print composer in QGIS, I have tried with latest 2.18 build as well as the 2.14 LTR.

The following will typically occur:

Enter print composer, insert map/legend/image etc., shortly after I will lose the ability to manipulate existing objects or add new objects into the map. I have tried saving and reopening but the issue persists.

Should add that I have tried this with my own datasets and with the sample dataset, the outcome is the same, I will be able to add a few map objects, then it will suddenly crash and no longer allow me to manipulate or add new objects. I have also tried reinstalling and clearing all qgis files, but no luck.

#2 Updated by Joe Bullard over 2 years ago

Joe Bullard wrote:

I'm experiencing issues using print composer in QGIS, I have tried with latest 2.18 build as well as the 2.14 LTR.

The following will typically occur:

Enter print composer, insert map/legend/image etc., shortly after I will lose the ability to manipulate existing objects or add new objects into the map. I have tried saving and reopening but the issue persists.

I have tried this on a 2015 iMac and 2015 Macbook Pro, both High Sierra, and the result is the same.

#3 Updated by Miichael Medina over 2 years ago

I am experiencing this also. On a brand new 27" iMac.

It appears to happen when using a regular mouse input device and for me it freezes when you release the mouse button when moving a map element.

I have tried this with 3 different brand mice (old Dell, old Logitech, brand new Magic Mouse) and it freezes pretty reliably.

It does not freeze for me when I use a Magic Trackpad 1 or an old Bamboo Pen and Tablet. This is my current workaround.

#4 Updated by Joe Bullard over 2 years ago

Miichael Medina wrote:

I am experiencing this also. On a brand new 27" iMac.

It appears to happen when using a regular mouse input device and for me it freezes when you release the mouse button when moving a map element.

I have tried this with 3 different brand mice (old Dell, old Logitech, brand new Magic Mouse) and it freezes pretty reliably.

It does not freeze for me when I use a Magic Trackpad 1 or an old Bamboo Pen and Tablet. This is my current workaround.

Interesting, had not even considered it to be a hardware issue. Hopefully something is done about this soon as it makes the application unusable for me at present.

#5 Updated by Miichael Medina over 2 years ago

Joe Bullard wrote:

Interesting, had not even considered it to be a hardware issue. Hopefully something is done about this soon as it makes the application unusable for me at present.

I didn't mention my other workaround, oops.

At least for me, using the panels on the right of the page (Item properties, Composition) should still function, so you can manually move and edit things there, it's just slow (although can be more exact that way too)

#6 Updated by Joe Bullard over 2 years ago

Miichael Medina wrote:

Joe Bullard wrote:

Interesting, had not even considered it to be a hardware issue. Hopefully something is done about this soon as it makes the application unusable for me at present.

I didn't mention my other workaround, oops.

At least for me, using the panels on the right of the page (Item properties, Composition) should still function, so you can manually move and edit things there, it's just slow (although can be more exact that way too)

Ah yes, I have used this method when possible but it doesn't allow me to add new content. This bug is currently stopping me from producing any output. It would be nice to have some confirmation/acknowledge the bug.

#7 Updated by Giovanni Manghi over 2 years ago

Ah yes, I have used this method when possible but it doesn't allow me to add new content. This bug is currently stopping me from producing any output. It would be nice to have some confirmation/acknowledge the bug.

I have no more access to macOS, but when I had until not long ago (November) the composer was ok for me on 2.18.

Please also try QGIS 3.

#8 Updated by Giovanni Manghi over 2 years ago

  • Status changed from Open to Feedback
  • Assignee deleted (Joe Bullard)

#9 Updated by Joe Bullard over 2 years ago

Giovanni Manghi wrote:

Ah yes, I have used this method when possible but it doesn't allow me to add new content. This bug is currently stopping me from producing any output. It would be nice to have some confirmation/acknowledge the bug.

I have no more access to macOS, but when I had until not long ago (November) the composer was ok for me on 2.18.

Please also try QGIS 3.

I'm in the process of installing QGIS using homebrew now, will test to see whether this remains an issue

#10 Updated by Giovanni Manghi about 2 years ago

  • Resolution set to not reproducable
  • Status changed from Feedback to Closed

Closing for lack of feedback.

Also available in: Atom PDF