Bug report #17284

QGIS3: setting in snapping toolbar not highlighted

Added by Tobias Wendorff about 1 month ago. Updated 26 days ago.

Status:Open
Priority:Normal
Assignee:-
Category:GUI
Affected QGIS version:master Regression?:No
Operating System: Easy fix?:No
Pull Request or Patch supplied:No Resolution:
Crashes QGIS or corrupts data:No

Description

If you select an entry in the new snapping toolbar (fe."active layer"), the selection is not highlighted in gray (as usual in other programs). That way, it is not possible to see which setting is the current one.

You can only recognize the setting when you activate the "Snapping and Digitizing Options" option. In my opinion, this function is hard to find under "Project" - you don't suspect it there.

History

#1 Updated by Harrissou Santanna 26 days ago

Tobias Wendorff wrote:

If you select an entry in the new snapping toolbar (fe."active layer"), the selection is not highlighted in gray (as usual in other programs). That way, it is not possible to see which setting is the current one.
You can only recognize the setting when you activate the "Snapping and Digitizing Options" option.

Maybe I misunderstand but when you do a selection (swith between snap settings), the widget/toolbar auto-updates accordingly and the tools/options being active are those shown from that moment. Hovering over the icons also shows a tooltip describing the button. What do you miss, there?

In my opinion, this function is hard to find under "Project" - you don't suspect it there.

Maybe you can file another ticket for that but I think the move is because these settings only apply in the current project (see https://github.com/qgis/QGIS/pull/3617).

Also available in: Atom PDF