Bug report #17235

Qgis crash on loading 1000 layer project [60fd763] on Xubuntu Artful

Added by Patrick Dunford almost 3 years ago. Updated over 2 years ago.

Status:Closed
Priority:Normal
Assignee:-
Category:Project Loading/Saving
Affected QGIS version:master Regression?:No
Operating System:Xubuntu 17.10 Easy fix?:No
Pull Request or Patch supplied:No Resolution:duplicate
Crashes QGIS or corrupts data:No Copied to github as #:25134

Description

This project has about 900 raster layers and the rest are shapefiles. It is actively developed at present using older masters (313ec55 is the most usable at the current time) and 2.18 nightly releases (to run plugins that aren't in 2.99)

My computer has been running Xubuntu Artful beta for some time and has just had all the latest packages installed. I started off using master Zesty packages until they stopped working a month or two back and have just switched to the new Artful package repository for master.

When Qgis starts it will load a smaller project just fine, but I haven't tried editing any of the data. With the large project mentioned, it has stated there were 894 bad layers. 682 of these are raster layers, the remainder are vector layers from shapefiles.

If I click OK and get the message that it won't load the 894 bad layers, it still crashes. I saw nothing to indicate that the system was out of memory.

at the moment I am testing this release on other VMs with different OS platforms to see how they behave.

History

#1 Updated by Giovanni Manghi almost 3 years ago

  • Status changed from Open to Feedback

wasn't the issue already discussed in #16049-17 along with a solution?

#2 Updated by Patrick Dunford almost 3 years ago

  • Status changed from Feedback to Open

Sure :) this is the only unpatched system I have now

#3 Updated by Giovanni Manghi almost 3 years ago

  • Status changed from Open to Feedback

Patrick Dunford wrote:

Sure :) this is the only unpatched system I have now

what does this means? modifying that default limit is not a "patch", is just changing a system configuration. And I don't think QGIS has nothing to do with it.

#4 Updated by Patrick Dunford almost 3 years ago

I still see invalid layer errors loading layers on some systems, even on Windows rom time to time. I know that there are still situations where it will refuse to load layers for no apparent reason.

#5 Updated by Giovanni Manghi almost 3 years ago

Patrick Dunford wrote:

I still see invalid layer errors loading layers on some systems, even on Windows rom time to time. I know that there are still situations where it will refuse to load layers for no apparent reason.

the title of this ticket suggest is about opening large number of files. This is the same as #16049 Do you mean that there are cases where you have problems loading projects with low number of layers in it? If yes, how many total files do you have open in your system at that time?

#6 Updated by Giovanni Manghi over 2 years ago

  • Resolution set to duplicate
  • Status changed from Feedback to Closed

Also available in: Atom PDF