Bug report #16782

Edited username or password details for WMS set up through browser panel not used until QGIS is closed and reopened

Added by Rebecca Paliwoda about 3 years ago. Updated about 2 years ago.

Status:Open
Priority:Normal
Assignee:-
Category:Browser
Affected QGIS version:3.2 Regression?:No
Operating System: Easy fix?:No
Pull Request or Patch supplied:No Resolution:
Crashes QGIS or corrupts data:No Copied to github as #:24681

Description

After setting up a WMS feed through the browser panel in QGIS Desktop, any changes made to the username and password details will not be used until QGIS is quit and reopened.

To reproduce:

Open the Browser Panel.
Right-click WMS and select New Connection
Enter any name for the WMS name
Enter the URL for a WMS that requires known username and password details
Enter the wrong details for username and/or password in the username and password fields.
Attempt to add a layer from the WMS; the layer should be added but not return any imagery (due to the incorrect password supplied)
Remove the added layer
Edit the WMS previously set up and correct the username and/or password details
Attempt to add a layer from the WMS; if the first attempt to add the WMS failed, this one will, too, even though the WMS as set up in the Browser Panel now has the correct details
Quit QGIS Desktop
Open QGIS Desktop
Add WMS from Browser Panel; should now work (assuming correct username and password details supplied)

History

#1 Updated by Giovanni Manghi about 3 years ago

  • Operating System deleted (Windows 10)
  • Subject changed from QGIS Desktop: edited username or password details for WMS set up through browser panel not used until QGIS is closed and reopened to Edited username or password details for WMS set up through browser panel not used until QGIS is closed and reopened

#2 Updated by Alexandre Neto about 2 years ago

I am seeing the same behavior with the WFS connections. After you create a connection, any changes to the WFS connection options are not applied when using the Browser panel.

On the other hand, if after that you open the connection using the "Add WFS layer" button, the changes are applied as expected.

I was able to replicate this on QGIS 2.18.20 and QGIS 3.2. I haven't tried on master.

#3 Updated by Giovanni Manghi about 2 years ago

  • Affected QGIS version changed from 2.18.10 to 3.2

Also available in: Atom PDF